Is brood gezond? Alles over de koolhydraten in brood

Inhoudsopgave

Voor veel Nederlanders is brood een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse voeding. Van jongs af aan nemen we onze bammetjes mee naar school, belegd met vleeswaren, kaas of iets zoets. Maar hoe gezond is brood eigenlijk? In dit artikel op Fitmeals geven we antwoord op deze vraag. Ben jij bewust bezig met gezond eten? Na het lezen van deze informatie weet jij alles over de koolhydraten in brood en kun je gemakkelijk de meest gezonde broodsoort kiezen. 

Is brood gezond?

Je hoort en leest regelmatig dat brood een dikmaker zou zijn. Dat de koolhydraten in brood slecht voor je zijn en het een ongezonde keuze maken. Wat is hiervan waar?

Brood is een bron van complexe koolhydraten, vezels, eiwitten en belangrijke voedingsstoffen zoals B-vitamines en mineralen. Volkorenbrood, in het bijzonder, bevat vezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Het is echter belangrijk om te variëren in voeding en niet te overdrijven in het eten van brood.

Door regelmatig brood te eten krijg je bovendien een goede hoeveelheid ijzer en jodium binnen. Belangrijke mineralen die de gezondheid van je lichaam ondersteunen. Je kunt dus prima genieten van je boterham, mits het natuurlijk in jouw voedingsschema past. Wel raden we het eten van witbrood af, hier zitten namelijk minder voedingsstoffen in. 

Tip: lees hier alles over het berekenen van je macro’s

Brood is een belangrijke bron van jodium

In brood zit veel jodium, een mineraal dat belangrijk is voor de normale werking van je schildklier. In brood zit namelijk speciaal bakkerszout en hier is jodium aan toegevoegd. Let op, bakkers zijn niet verplicht om bakkerszout met jodium te gebruiken. Controleer dus altijd op de ingrediëntenlijst of er bakkerszout is gebruikt. 

Hoeveel koolhydraten in brood?

De hoeveelheid koolhydraten in brood varieert afhankelijk van het type. Over het algemeen bevat brood ongeveer 12-25 gram koolhydraten per snee. Sporters die letten op hun koolhydraatinname, kunnen kiezen voor volkoren- of meergranenbrood vanwege de complexe koolhydraten en de lagere glycemische index. Tegenwoordig is er ook koolhydraatarm brood te koop in veel supermarkten. Deze bevatten minder koolhydraten per boterham.

Hieronder hebben we een handig overzicht met de hoeveelheid koolhydraten per broodsoort gemaakt. Hierin zie je het aantal koolhydraten per snee van 35 gram.

Soort broodKoolhydraten per snee (35 gram)
Volkoren brood13,7 gram
Wit brood16,7 gram
Bruin brood15 gram
Speltbrood15 gram
Meergranenbrood13,7 gram
Roggebrood12,7 gram
Koolhydraatarm brood7,4 gram
Speltbrood16,5 gram
Waldkorn12,6 gram
Maisbrood16 gram 

Welk brood is het gezondst?

Op zoek naar het gezondste brood? In principe kun je ieder soort brood gebruiken in jouw gezonde voedingsschema. Wel raden we af om witbrood te eten omdat dit je minder verzadigd en minder voedingsstoffen biedt dan bruin- of volkorenbrood. Uiteindelijk gaat het erom dat je voldoet aan je richtlijnen voor de dagelijkse hoeveelheid calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten. Zo lang je hier aan voldoet, is er niets ongezonds aan een sneetje brood met gezond beleg. Brood is een goede bron van koolhydraten en bovendien eenvoudig mee te nemen naar school of je werk. 

Witbrood geniet dus niet onze voorkeur, maar andere broodsoorten zijn een gezonde keus. Denk hierbij aan meergranenbrood, roggebrood, maisbrood, spelt brood en volkorenbrood. 

Ons advies is om vaker te kiezen voor 100% volkoren brood. Dit wordt namelijk gemaakt van de gehele graankorrel, dus ook het vliesje. Dit resulteert in een hoger gehalte aan voedingsstoffen en vezels. Let bij het kiezen van brood op het woord ‘volkoren’ in de ingrediëntenlijst en vermijd broodsoorten met toegevoegde suikers en geraffineerde bloem.

Hoeveel brood mag je per dag eten?

Voor de gemiddelde Nederlander geldt het advies om 4-5 (vrouwen) of 6-8 (mannen) sneden bruin of volkorenbrood te eten. Op deze manier krijg je voldoende vezels, jodium en andere voedingsstoffen binnen. Bij deze richtlijn gaan we uit van ontbijt en lunch met boterhammen. Natuurlijk is de hoeveelheid brood die je mag eten verschillend per persoon, op basis van de lichamelijke behoefte aan calorieën en macronutriënten. 

Kun je gezond ontbijten met brood?

Begin jij de dag het liefst met een boterham? Dat is begrijpelijk, de koolhydraten uit brood geven je namelijk een flinke dosis energie voor de rest van de ochtend. En gelukkig kan brood een gezond ontbijt zijn. Kies voor volkorenbrood en combineer het met gezond beleg, zoals avocado, tomaat, eieren of magere kaas. Dit biedt een goede balans van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten om je dag goed te beginnen.

Is een lunch zonder brood gezonder?

Een lunch zonder brood kan zeker gezond zijn, zolang je zorgt voor een gebalanceerde maaltijd met eiwitten, groenten, gezonde vetten en koolhydraten uit andere bronnen, zoals quinoa, zoete aardappelen of peulvruchten. Variatie in je voedingspatroon is altijd gunstig.

Dit betekent echter niet dat een lunch met brood ongezond is. Zoals met alle voedingsmiddelen gaat het erom hoe het in jouw eetpatroon past. Bereken je dagelijkse caloriebehoefte en je macro’s om bewust te worden van de behoeften van jouw lichaam. Wil je lunchen met brood? Dat kan prima. Liever even een maaltijd met een andere koolhydraatbron, zoals bijvoorbeeld pasta of aardappelen? Ook dat kan prima voldoen aan de behoeften van jouw lichaam. 

Welk beleg is het gezondst op je boterham?

Belangrijk bij het bepalen of brood gezond is, is natuurlijk het beleg wat je er op doet. Een boterham zelf levert gezonde voedingsstoffen en is een uitstekende bron van complexe koolhydraten. Om je maaltijd nog gezonder te maken, is het belangrijk om gezond broodbeleg te kiezen. 

Gezond beleg is bijvoorbeeld mager vlees, vis, pindakaas, hummus, avocado, ei, tomaat en 30+ kaas. Vermijd suikerrijke jams, chocopasta en bewerkte vleeswaren. Het toevoegen van groenten aan je broodbeleg verhoogt niet alleen de voedingswaarde, maar ook de smaak.

Brood kan een gezonde en voedzame keuze zijn, vooral wanneer je kiest voor volkorenbrood en gezond beleg. Echter, variatie is de sleutel tot een gebalanceerd dieet. Wissel brood dus lekker af met andere gezonde koolhydraatbronnen zoals pasta, aardappels en rijst. Houd ook altijd rekening met wat jouw lichaam nodig heeft.