Kip Teriyaki: wat is het en is kip teriyaki gezond?

Inhoudsopgave

De Aziatische keuken is al jarenlang zeer populair in Nederland. Van een heerlijke rendang maaltijd tot sushi en van een Chinese rijsttafel tot een lekkere kip teriyaki. Kip teriyaki is zo’n heerlijke Aziatische maaltijd gemaakt met gemarineerde kipstukjes. In dit artikel van Fit Meals vertellen we je alles over deze lekkernij en kijken we of kip teriyaki gezond is!

Wat is Kip Teriyaki?

Kip Teriyaki is een gerecht uit de Japanse keuken bestaande uit stukjes kip gemarineerd in teriyakisaus. De saus is een zoete en hartige mix van sojasaus, mirin (een soort rijstwijn), suiker en sake. De kip wordt vaak gegrild of gebakken tot deze mooi glanzend en gekarameliseerd is, wat zorgt voor een onweerstaanbare smaak. De kip in teriyakisaus wordt meestal geserveerd met rijst, maar soms ook met noedels. 

Waar komt Kip Teriyaki oorspronkelijk vandaan?

In Nederland maken we tegenwoordig zelf kip teriyaki thuis of kopen we deze maaltijd bij de toko of in de supermarkt. Maar waar komt kip teriyaki eigenlijk vandaan? Hiervoor moeten we terug naar het Japan van de 17e eeuw. 

Teriyaki is een kooktechniek die zijn oorsprong vindt in Japan. Het woord “teriyaki” komt van “teri,” wat glans betekent, en “yaki,” wat grillen of bakken betekent. Deze kookstijl werd in de 17e eeuw populair in Japan en is sindsdien een groot onderdeel van de Japanse keuken.

Is Kip Teriyaki gezond?

Vraag jij je af of kip teriyaki in een gezond eetpatroon past? In principe is kip teriyaki gezond, mits je matig gebruik maakt van de teriyakisaus of marinade. Kip bevat veel eiwit en weinig vetten. Het is daarom een populaire eiwitbron onder sporters. Je lichaam gebruikt de aminozuren uit eiwit om je spieren te herstellen na het sporten. Daarnaast leveren de groentes veel vitamines en mineralen.

De teriyakisaus bevat echter veel suiker en zout. Het is daarom niet gezond om erg veel saus te gebruiken bij dit gerecht. 

Wanneer je een gezonde kip teriyaki wil maken, dan kun je een paar kleine aanpassingen doen:

  • Maak de teriyakisaus zelf met minder suiker en zout.
  • Serveer de kip teriyaki met veel groenten.
  • Gebruik volkoren rijst of noedels in plaats van witte. 
  • Neem kipfilet in plaats van kippendij. 

Voedingswaarden teriyakisaus

De exacte voedingswaarden van teriyakisaus verschillen per merk. Hieronder hebben we de gemiddelde voedingswaarde (per eetlepel) voor je op een rij gezet.

Energie15 – 25 kcal
Eiwit0 – 1 gram
Koolhydraten3 – 5 gram
Suikers2 – 4 gram
Vet0 – 0,5 gram
Zout600 – 700 mg

Kip Teriyaki met rijst of noedels?

Het traditionele kip teriyaki recept wordt geserveerd met gestoomde witte rijst. Maar heb jij de voorkeur voor noedels? Dan kan dit natuurlijk ook. Rijst en noedels vullen de gemarineerde kip allebei uitstekend aan en passen bovendien allebei in een gezond eetpatroon. 

Kies bij voorkeur voor volkoren noedels of zilvervliesrijst. Deze bevatten meer vitamines, mineralen en voedingsvezels dan hun normale variant. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor een gezond voedingsschema. 

Poké bowls met kip in teriyakisaus? 

In een andere blog hebben we al gekeken naar hoe gezond poké bowl is. Daarin kwamen we tot de conclusie dat het zeer afhankelijk is van welk recept je kiest en welke ingrediënten er in jouw bowl gebruikt worden. Een populaire variant is de poke bowl met kip teriyaki. 

De basis van deze poké bowl is rijst of quinoa en het wordt aangevuld met verse groenten, zeewier en avocado. Tot slot wordt de heerlijke gegrilde kip teriyaki toegevoegd. Deze maaltijd heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen in Nederland.

Gezonde kant-en-klare Kip Teriyaki van Fit Meals

Houd jij van kip teriyaki, maar heb je weinig tijd of zin om zelf te koken? Bij Fit Meals hebben we dit al voor je gedaan. Wij hebben kip teriyaki gezond gemaakt met een flinke portie groenten en goed gekruide kip. Onze kant-en-klare chicken teriyaki is eiwitrijk. eiwitten zijn de bouwstenen van spierweefsel en spelen een cruciale rol bij het herstellen en opbouwen van spieren na een intensieve training. Deze kant-en-klare sportmaaltijd is dan ook een perfecte keuze wanneer jij aan je spiermassa werkt!

De Chicken Teriyaki maaltijd van Fit Meals is echter niet alleen perfect voor sporters! Ook voor mensen met een druk leven die op zoek zijn naar een gemakkelijke en gezonde maaltijd is deze lekkere maaltijd een uitkomst. Met dit gerecht hoef je nooit meer te kiezen tussen gemak en gezondheid!

Bekijk hier al onze kip teriyaki maaltijden: