Aan het eind van het jaar beginnen veel mensen met het bedenken van hun goede voornemens. Waarschijnlijk heb je hier zelf ook eens aan meegedaan. Meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken of drinken? Allemaal voorbeelden van goede voornemens waar we op 1 januari mee willen beginnen. Helaas lukt het maar weinig mensen om deze doelen ook echt te behalen. Hoe kun je wel slagen? In dit artikel delen we onze tips waarmee jij jouw goede voornemens gaat volhouden!
Wat zijn goede voornemens?
Hoe komen we er eigenlijk bij om deze goede voornemens of doelen voor het nieuwe jaar te verzinnen? Je kunt immers toch op elk moment starten met het verbeteren van jezelf! Toch vinden veel mensen het fijn om op 1 januari te starten met hun veranderingen. Een nieuw jaar betekent voor veel mensen een fris begin en een ideaal moment om bepaalde slechte gewoontes aan te pakken.
Goede voornemens hebben een interessante geschiedenis en kunnen worden getraceerd naar de oude Romeinse traditie van het maken van beloften aan de god Janus. Janus is een godheid uit de Romeinse mythologie die wordt geassocieerd met poorten, deuren, het begin en het einde. Hij wordt vaak afgebeeld met twee gezichten, één kijkend naar het verleden en de andere naar de toekomst.
De maand januari is vernoemd naar Janus, en het begin van het nieuwe jaar werd beschouwd als een overgangsperiode waarin mensen zich bezighielden met reflectie en het maken van beloften aan Janus voor het komende jaar.
Populaire voornemens onder Nederlanders
Goede voornemens kunnen per persoon verschillen. Het is maar net welke gewoonte jij zou willen verbeteren. Toch zien we vaak dat veel mensen soortgelijke voornemens hebben voor een nieuw jaar. De meest populaire goede voornemens hebben te maken met gezondheid en financiën. Denk bijvoorbeeld aan:
- Ik wil afvallen
- Ik wil gezonder gaan eten
- Ik wil minder alcohol drinken
- Ik wil stoppen met roken
- Ik wil meer geld gaan sparen
- Ik wil meer bewegen
Starten met gezond eten
Een populair goed voornemen is gezonder eten, vaak in combinatie met afvallen. Voor veel mensen betekent dit minder suikers en minder verzadigde vetten, en juist meer eiwitten, fruit en groenten. 1 januari is hier altijd een goed startpunt voor, omdat we ons dan tijdens de feestdagen even niet schuldig hoeven te voelen. Helaas lukt het maar weinig mensen om het gezondere eetpatroon lang vol te houden.
Minder alcohol drinken
Overmatig alcoholgebruik is zeer slecht voor je gezondheid. Het is bijvoorbeeld slecht voor je organen en het kan je geheugen aantasten. Daarnaast heeft een katabool effect op je lichaam. Dit betekent dat het je spierherstel verslechtert en de opbouw van spiermassa remt. Toch zonde wanneer je fanatiek naar de sportschool gaat. Alcohol vermindert ook de kwaliteit van je slaap. Hierdoor ervaar je meer stress en herstelt je lichaam minder goed van fysieke inspanning. Minder alcohol drinken is daarom een veel gekozen voornemen.
Meer bewegen
Een ander populair doel of streven is om meer te gaan bewegen. Voor de een betekent dit meer conditie trainen, voor de ander is dit wellicht om vaker de trap of fiets te pakken. Of je nu meer wil fietsen, wandelen of vaker naar de sportschool wil gaan om krachttraining te doen, januari is een veelgekozen maand om te starten. Hier schuilt echter ook het gevaar voor mensen die naar de sportschool gaan. In januari is het enorm druk en dit kan beginnende sporters tegenstaan. De kans om af te haken na enkele trainingen is dan ook groot.
Onze tips om je goede voornemens dit jaar wel te halen
Is het jou nog niet gelukt om je goede voornemens tot een succes te brengen? Wij helpen je graag om goed voorbereid van start te gaan. Gebruik onze tips hieronder om de kans te vergroten dat je jouw goede voornemens waar maakt!
Maak SMART doelen
Een belangrijke tip is om SMART doelen te formuleren. Vaak zijn goede voornemens namelijk niet concreet genoeg. In plaats van een doel heb je een wens (ik wil afvallen, ik wil gespierder worden). Om je wensen om te zetten in echte doelen kun je SMART gebruiken:
- Specifiek = een concreet omschreven doel waarin je zegt wat je wil bereiken, hoe je dit wil bereiken en waarom.
- Meetbaar = de grenzen aangeven waarbinnen je doel ligt. Bijvoorbeeld in plaats van ik wil afvallen zeg je; ik wil 8 kilogram afvallen in 3 maanden tijd.
- Acceptabel = dit geeft aan dat het doel dat je wil bereiken te accepteren moet zijn door jezelf. Weet je zeker dat je wil doen en laten voor dit doel wat nodig is?
- Realistisch = een doel stellen wat ook echt haalbaar is binnen de tijdsperiode die jij wil. Een valkuil bij goede voornemens is dat we onhaalbare wensen hebben, waardoor we de motivatie kwijtraken als het niet zo gaat als we willen.
- Tijdsgebonden = bepaal voor jezelf duidelijk de tijdsperiode waarin je jouw doel wil halen.
Schakel professionele hulp in
Er is niks mis met betalen voor professionele begeleiding, zeker als het om je gezondheid gaat. We willen het liefst alles zelf doen, maar met een stok achter de deur in de vorm van een coach neemt de kans op succes aanzienlijk toe. Wil jij echt afvallen of meer spiermassa opbouwen? Investeer dan in een goede voedingsdeskundige en personal trainer. Je koopt toch ook die schoenen van 150 euro? Waarom heb je dit dan niet over voor je lichamelijke gezondheid? Ditzelfde geldt voor andere goede voornemens, zoals minder alcohol drinken. Zoek professionele hulp en schaam je hier niet voor!
Deel je doelen met je omgeving
Het kan helpen om je goede voornemens te delen met je vrienden, familie en collega’s. Als zij weten welke doelen je wil behalen, kunnen ze hier rekening mee houden. Denk bijvoorbeeld aan het niet aanbieden van een stuk taart of een reep chocolade. Of aan het motiveren om de trap te pakken in plaats van de lift op kantoor. Je omgeving kan je ook steunen wanneer het even iets minder gaat en je de motivatie dreigt te verliezen.
Laat een terugslag je niet uit het veld slaan
De weg naar succes is nooit een rechte lijn. Het zal gaan met vallen en opstaan. Er zullen momenten komen waarop je het gaat verknallen. Laat dit echter niet betekenen dat je het definitief hebt verknald. Kop omhoog en de volgende dag weer vol goede moed verder. Een zwak moment gaat echt niet al je harde werk en vooruitgang om zeep helpen. Laat je dus niet uit het veld slaan en pak de draad weer op.
Goede voornemens volhouden samen met Fit Meals
Heb jij al nagedacht over je goede voornemens voor het komende jaar? Wil je gezonder gaan eten, meer gaan sporten of op een andere manier je gezondheid verbeteren? Bij Fit Meals helpen we je graag bij het volhouden van goede voornemens. Met onze kant-en-klare sportmaaltijden maken we het makkelijker om gezond te eten. Tegenwoordig heeft iedereen het druk waardoor er vaak concessies worden gedaan met eten. Maar voeding speelt een belangrijke rol in het behalen van je sportieve doelen, of dat nou afvallen is of aankomen in spiermassa. Gebruik onze eiwitrijke kant en klare maaltijden om je voedingspatroon te verbeteren en daarnaast meer tijd over te houden voor het sporten.