Gezond afvallen: tips en richtlijnen voor afvallen op een gezonde manier

Inhoudsopgave

Veel mensen hebben problemen met hun gewicht. Waarschijnlijk lees jij dit artikel omdat je graag op een verantwoorde manier wil afvallen. Bij Fitmeals helpen we je graag met gezond afvallen. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt starten met gewicht verliezen, waar je rekening mee moet houden en hoeveel gewicht verliezen per week nu ook echt gezond afvallen is. Ben jij klaar voor het veranderen van je leefstijl? Wij wensen je alvast veel succes!

Hoe beginnen met gezond afvallen?

Hoe start je met gezond afvallen? Om te voorkomen dat je ongezond gewicht gaat verliezen, is het belangrijk om met een goede voorbereiding te beginnen. Vermijd een crash dieet, waarbij je veel te weinig eet. Dit is een fout die veel mensen maken bij het afvallen. Natuurlijk, je ziet het gewicht op de weegschaal snel teruglopen. Maar te weinig eten bij afvallen heeft ook nadelen. Zo verlies je namelijk veel spiermassa en is de kans groot dat je een tekort aan voedingsstoffen ontwikkelt. Niet echt positief voor je gezondheid dus.

Beginnen met gezond afvallen? Start je voorbereiding met dit stappenplan:

 1. Meet je gewicht en vetpercentage
 2. Bepaal je streefgewicht en subdoelen
 3. Houd een eetdagboek bij
 4. Vraag steun aan je omgeving
 5. Zoek hulp van een specialist indien nodig

Een goede start is het (laten) meten van je gewicht en vetpercentage. Op deze manier weet je jouw startpunt en kun je een beter plan maken voor gezond gewichtsverlies. Op basis van deze 0-meting kun je vervolgens een einddoel en subdoelen maken. Wees hierin realistisch en ga uit van gezond afvallen, verwacht geen wonderen. Door kleinere subdoelen te maken werk je op een motiverende manier toe naar je einddoel. 

Om inzicht te krijgen in je huidige eetpatroon kun je starten met het bijhouden van een eetdagboek. Misschien ben jij je niet bewust van hoeveel calorieën en macro’s je eigenlijk binnenkrijgt. Een eetdagboek zorgt ervoor dat je weet hoeveel je eet en ook of je verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten in orde is. Wees altijd eerlijk bij het invullen van zo’n eetdagboek, anders saboteer je jezelf. De inzichten die een eetdagboek geeft, kun je ook gebruiken in een afvaltraject onder begeleiding van een specialist.

Afvallen hoef je nooit alleen te doen, al voelt dit soms wel zo. Door jouw poging om een gezonder gewicht te bereiken bespreekbaar te maken met vrienden en familie, maak je het jezelf makkelijker. Jouw omgeving kan nu namelijk rekening met je houden en je ondersteunen bij het afvallen. Heb jij een extra stok achter de deur nodig? Schakel de hulp in van een professional, zoals een diëtist of voedingsadviseur. Deze kan je helpen om jouw voedingsschema voor afvallen beter vol te houden. 

Hoeveel kg kun je per week gezond afvallen?

Na het voorbereiden sta je natuurlijk te popelen om te beginnen met afvallen. Na het bepalen van je streefgewicht wil je hier zo snel mogelijk zijn. Maar wees realistisch en zorg ervoor dat je jouw lichaam niet uithongert. 

Maar hoeveel kilogram kun je op gezonde manier afvallen per week? Wij raden een richtlijn aan van ongeveer 0,5 kg per week. Op deze manier is het namelijk mogelijk om je gezondheid in stand te houden, goed te blijven presteren tijdens het sporten en af te vallen zonder extreem hongergevoel. 

Snel afvallen is heel verleidelijk. We snappen dat je zo snel mogelijk van je overtollige kilo’s af wil zijn. Onthoud echter dat deze kilo’s er ook niet allemaal in 2 weken zijn bijgekomen. Wees geduldig en ga gezond afvallen op een manier die op lange termijn is vol te houden. 

Gezond afvallen tips

In theorie is gezond afvallen heel makkelijk. Gezonder eten, een calorietekort creëren en meer bewegen. In de praktijk is dit echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben moeite met vet verliezen en (vooral) het vasthouden van een gezond gewicht. 

Wij helpen je graag op weg met onze tips voor gezond afvallen. Weet jij even niet meer hoe je jouw gewichtsproblemen moet aanpakken? Hopelijk helpen de onderstaande adviezen je. 

 • Maak het calorietekort niet te groot
 • Zorg dat je genoeg eiwitten blijft eten
 • Meer bewegen in het dagelijks leven
 • Zoek de steun van familie en vrienden
 • Drink extra water (en minder frisdrank)
 • Gebruik gezonde kant-en-klare maaltijden voor afvallen

Eet niet te weinig

Zoals reeds gezegd in dit artikel is het belangrijk om je lichaam te blijven voeden. Maak het calorietekort bij afvallen dus niet groter dan 300 – 500 kcal per dag. Op deze manier geef je het lichaam nog genoeg voedingsstoffen om goed te blijven functioneren. Bovendien is het afvallen op deze manier een stuk beter vol te houden.

Eiwitten hoog

Zorg er bij gezond afvallen voor dat je genoeg eiwitten eet. Als je aan krachttraining doet, mag je uitgaan van ongeveer 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Weeg je 80 kilogram, dan betekent dit dat je zo’n 160 gram eiwit per dag nodig hebt. Eiwitten zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent. Hierdoor wordt de neiging om te snacken een stuk kleiner en dit helpt bij gewichtsverlies. 

Meer bewegen = meer verbranden

Sporten maakt het afvallen makkelijker, want je verbrandt energie tijdens het sporten. Wanneer je gewicht wilt verliezen betekent dit echter niet dat je dagelijks in de sportschool hoeft te staan. Je kunt ook in het dagelijks leven meer beweging pakken. Ga met de fiets naar je werk in plaats van met de auto. Of pak de trap in plaats van de lift. Dit soort kleine aanpassingen draagt al bij aan het verbranden van meer calorieën. 

Steun van vrienden en familie

Afvallen gaat nooit zonder tegenslag. Er zullen momenten komen waarop je er even doorheen zit. Je raakt de motivatie kwijt of hebt er gewoon even geen zin meer in. Deel jouw emoties met een goede vriend of familielid. Dit helpt om weer in het juiste ritme te komen en zal het makkelijker maken om weer met frisse moed aan je lichaam en gewicht te werken.

Let op je drinken

Let niet alleen op je voeding, maar ook op wat je drinkt. Drink je veel frisdrank, fruitdranken en alcohol? Dan krijg je onbewust een stuk meer calorieën en suikers binnen dan je denkt. Kies ervoor om zoveel mogelijk water te drinken in plaats van andere suikerhoudende dranken. Zo krijg je minder calorieën binnen en zorg je ervoor dat je lichaam afvalstoffen makkelijker kan afvoeren. 

Sportmaaltijden voor afvallen

Gezonde voeding voor het afvallen bevat veel eiwit en is laag in calorieën. Bij Fitmeals begrijpen we dat het soms lastig is om gezond te koken. Vooral wanneer je eigenlijk even geen tijd hebt om de keuken in te duiken. Gelukkig kun je tegenwoordig gezonde kant-en-klaar maaltijden (online) kopen. Deze hoef je alleen nog maar op te warmen in de magnetron. Deze sportmaaltijden zijn samengesteld op de behoeften van jouw lichaam en bevatten alleen gezonde ingrediënten.

Gezonde maaltijden voor afvallen

Maar wat zijn dan gezonde maaltijden voor afvallen? Als je op zoek bent naar inspiratie voor een gezonde lunch, gezond avondeten of gezonde tussendoortjes, dan is er online veel te vinden. Op het internet zijn tal van gezonde afval recepten te vinden. Let er hierbij op dat je voor maaltijden gaat die rijk zijn aan eiwitten, weinig suikers en weinig verzadigde vetten bevatten. Deze caloriearme gerechten maken het makkelijker om af te vallen. 

Benieuwd welke producten je kunt kiezen in jouw voedingspatroon voor afvallen?

Gezonde eiwitbronnen:

 • Biefstuk
 • Kip
 • Magere kwark en yoghurt
 • 30+ kaas
 • Ongezouten noten
 • Peulvruchten
 • Eiwitpoeder

Gezonde koolhydraatbronnen:

 • Havermout
 • Zilvervliesrijst
 • Volkoren brood
 • Bananen
 • Zoete aardappel
 • Bonen en linzen
 • Boekweit
 • Quinoa
 • Groenten

Gezonde vetten:

 • Avocado
 • Olijfolie
 • Ongezouten noten
 • Vette vis (zalm, tonijn, makreel)
 • Eieren
 • Zaden
 • Kaas

Low calorie kant-en-klare sportmaaltijden

Benieuwd naar onze low calorie kant-en-klare maaltijden voor afvallen? Onze chefs hebben de lekkerste maaltijden voor je gemaakt. Wat dacht je van een low calorie pasta of low carb noodles? Je kunt onze sportmaaltijden gebruiken voor een gezond afvallen lunch of caloriebeperkt diner. We hebben enkel de beste en meest verse ingrediënten gebruikt, zodat gezond eten ook heerlijk kan smaken. 

Wil jij gezond eten, maar geen tijd om zelf boodschappen te doen en te koken? Fitmeals heeft de lekkerste kant-en-klare maaltijden bereid met weinig calorieën. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier een greep uit ons low calorie sportmaaltijden assortiment:

Onze maaltijden voor afvallen zijn rijk aan eiwit en aangevuld met gezonde groenten om genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen. Eiwitbronnen die we hebben gebruikt zijn onder andere kip, rundvlees, witvis en zalm. Daarnaast gebruiken we koolhydraatarme pasta of rijst voor onze gezonde sportmaaltijden. 

Op gewicht blijven

Afvallen is al lastig zat, maar waar veel mensen nog meer moeite mee hebben is het vasthouden van dit resultaat. Na het gezond afvallen op een gezond gewicht blijven is erg uitdagend. Je kunt namelijk niet alle teugels laten vieren en weer gaan eten zoals voorheen. Dan doe je je harde werk teniet en kom je weer aan. Dit noemen we het jojo effect. 

Maar wat kun je dan doen om op gewicht te blijven? Blijf vooral gezond eten en veel bewegen. Omdat je lichter bent, heb je minder calorieën nodig dan voorheen. Dit betekent dat je minder hoeft te eten om verzadigd te zijn. Door jezelf regelmatig te wegen en een eetdagboek bij te houden kun je controle houden over je gewicht. 

Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer van lekker eten mag genieten. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen op je voeding letten en genieten. Ga je een keer uit eten? Geniet ervan en voel je niet schuldig. De volgende dag kun je het gezonde eten weer oppakken en lekker gaan bewegen. Dan is er niks aan de hand! 

Makkelijk gewicht verliezen met Fitmeals

Het kan een hele uitdaging zijn om gezond af te vallen. Hopelijk helpen de tips in dit artikel je om op een goede manier te starten met afvallen. Zorg voor een calorietekort, maar blijf je lichaam voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen. Bepaal jouw einddoel en subdoelen om gemotiveerd te blijven en houd een eetdagboek bij om controle te houden over wat je binnenkrijgt. 

Gezonde sportvoeding kan helpen bij het opbouwen van meer spiermassa en gezond aankomen. Maar wist je dat je ook bij het afvallen kunt vertrouwen op onze kant-en-klare sportmaaltijden? Neem bijvoorbeeld een kant-en-klare low calorie sportmaaltijd om onder je dagelijkse caloriebehoefte te blijven, maar wel veel eiwitten binnen te krijgen. Een ander mooi voordeel; met onze beste kant en klare sportmaaltijden weet je precies hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Dit maakt het makkelijker om aan jouw voedingsschema voor gezond afvallen te voldoen.