Meal Prep: wat is het en wat zijn de voordelen van meal preppen?

Inhoudsopgave

Wil jij gezond eten, maar heb je weinig tijd of zin om elke dag gezond te koken. Wij snappen het wel. Na een drukke werkdag is de verleiding groot om iets makkelijks en snels te eten, wat misschien niet in je voedingsschema past. Meal preppen is dé oplossing! Door gezonde maaltijden klaar te maken voor de gehele week, heb je altijd een gezonde maaltijd tot je beschikking. In dit artikel van Fit Meals leggen we uit wat een meal prep precies is en hoe je dit zelf kunt gaan toepassen! 

Wat betekent meal prep?

Meal prep is de afkorting van meal preparation en is eigenlijk het van tevoren plannen en bereiden van je maaltijden. De meeste sporters maken voor een week hun maaltijden klaar op 1 moment. De prep meals worden bewaard in de koelkast of vriezer en kunnen de rest van de week makkelijk gegeten worden. Alleen even opwarmen en je bent ready to eat! 

Het doel van meal preppen is het besparen van tijd. Op drukke dagen hoef je je dan niet meer druk te maken om het koken van een gezonde maaltijd. Je hebt namelijk al een gezonde kant-en-klare maaltijd liggen die je alleen nog even hoeft op te warmen. 

Wat zijn de voordelen van meal preppen?

Het preppen van je maaltijden voor de rest van de week (of een langere periode), heeft een aantal voordelen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de tijdsbesparing die het oplevert. In plaats van elke avond koken, kook je op 1 moment meerdere maaltijden. Dit zorgt er bovendien voor dat je makkelijkere gezonde keuzes maakt. In plaats van ongezond eten afhalen of een diepvriespizza in de oven gooien, warm je jouw meal prep maaltijd op. 

Omdat je bij een meal prep alle controle hebt over de ingrediënten en hoeveelheden, kun je jouw maaltijden precies laten aansluiten op jouw behoeften. Zo kun je de hoeveelheid afstemmen op gezond afvallen of juist bulken en ervoor zorgen dat ze voldoen aan jouw macro’s. Een ander voordeel is de besparing in kosten die meal preppen oplevert. Je koopt alle producten in bulk en dit is vaak goedkoper. Ook verspil je minder. 

 • Tijd besparen
 • Altijd gezonde maaltijden tot je beschikking
 • Besparen op geld door bulk inkopen
 • Controle over voedingswaarden, ingrediënten en hoeveelheden

Kun je met meal prep gezond afvallen?

Wil jij gezond afvallen en zoek je een manier om je voedingspatroon beter onder controle te krijgen? Dan is meal preppen een uitstekend hulpmiddel bij het afvallen. Het gebruiken van meal preps kan je helpen met gewicht verliezen op verschillende manieren. 

Ten eerste zorg je ervoor dat je altijd een gezonde maaltijd hebt, ook wanneer je laat thuiskomt van je werk en geen zin hebt om te koken. Je hebt je gezonde maaltijd namelijk al eerder bereid. Ten tweede heb je meer controle over de portiegrootte en ingrediënten. Hierdoor weet je precies hoeveel calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten je binnenkrijgt. Deze nauwkeurigheid is erg prettig wanneer je vet wil verliezen. 

Hoe begin je met meal preppen?

Wil jij beginnen met een meal prep om gezondere maaltijden te koken voor jezelf? Starten met meal preppen is eenvoudig, maar vereist wel een planning. Je kunt het onderstaande stappenplan volgen voor jouw meal prep:

 1. Plan je maaltijden: bedenk welke maaltijden je wil maken voor de rest van de week en bepaal de hoeveelheden van alle ingrediënten.
 2. Macro’s berekenen: bepaal voor jezelf welke verdeling je wil aanhouden qua eiwitten, koolhydraten en vetten. Op deze manier passen jouw prep meals perfect bij de behoeften van je lichaam. 
 3. Boodschappen doen: haal alle producten die je nodig hebt in 1 keer, zodat je meerdere maaltijden tegelijk kunt koken.
 4. Het koken zelf: dit zal langer duren dan normaal, omdat je grotere hoeveelheden gaat koken. Kies dus een moment waarop jij hier de tijd voor hebt, zoals een zondagavond bijvoorbeeld. 
 5. Afwegen en bewaren: na het koken weeg je de ingrediënten af en doe je de exacte hoeveelheid die jij vooraf hebt bepaald in een bakje. Deze bakjes kun je vervolgens in de koelkast of vriezer zetten. 

Zijn prep meals altijd eiwitrijk?

De meeste sporters zullen graag eiwitrijke meal prep maaltijden klaarmaken, omdat ze deze eiwitten goed kunnen gebruiken. Je lichaam gebruikt de aminozuren uit eiwit namelijk voor de opbouw van spiermassa. Dit betekent echter niet dat prep meals altijd veel eiwitten moeten bevatten. Het mooie aan meal preppen is, dat jij zelf bepaalt welke ingrediënten je gebruikt en welke porties je maakt. 

Krijg jij via je andere maaltijden al genoeg eiwitten binnen en wil je juist wat meer koolhydraten of vetten binnenkrijgen? Dan kun je hier makkelijk rekening mee houden bij het samenstellen van jouw meal prep. 

Is meal prep het meest geschikt voor avondeten?

Over het algemeen beginnen sporters met meal preppen voor hun avondmaaltijden. Er hoeft dan ‘s avonds na werk niet meer uitgebreid gezond gekookt te worden. Maar je kunt in principe voor alle maaltijden van de dag een meal prep maken. Zijn er op jouw werk bijvoorbeeld geen gezonde lunches beschikbaar? Dan kun je je eigen lunch meal preppen. Je hebt dan op je werk altijd een gezonde maaltijd bij je. Dit kun je ook doen voor je ontbijt of voor je tussendoortjes overdag. 

Meal preppen voor spieropbouw

Vaak wordt meal preppen toegepast bij afvallen, omdat er zo meer controle is over de portiegrootte en hoeveelheid calorieën. Maar je kunt ook een meal prep doen wanneer je aan het bulken bent. Je hebt dan een hogere caloriebehoefte en zult dus grotere porties moeten preppen. Zorg er dus voor dat je bakjes groot genoeg zijn voor een meal prep voor spieropbouw. 

Hoe lang kun je meal prep maaltijden bewaren?

Houd bij het plannen van je meal prep rekening met hoe je de maaltijden gaat bewaren. Je kunt je maaltijden het best bewaren in luchtdichte bakjes, zo blijven ze het langst lekker. Bewaar je maaltijden in de koelkast of vriezer en houd onderstaande richtlijnen aan:

 • Koelkast = 3 tot 5 dagen
 • Vriezer = 2 tot 3 maanden (gebruik wel bakjes die geschikt zijn voor de vriezer)

Meestal worden plastic bakjes of tupperware bakjes gebruikt voor het bewaren van meal prep maaltijden. Je kunt ook gebruikmaken van glazen bakken of siliconen bakjes. Zolang je het bakje maar luchtdicht kunt afsluiten.

Welke ingrediënten gebruiken voor meal prep?

Een meal prep maaltijd moet natuurlijk lekker zijn, anders laat je het bakje gewoon in de vriezer liggen. Maar bij het meal preppen is het verstandig om rekening te houden met ingrediënten. Sommige producten verliezen namelijk hun smaak of textuur wanneer ze langer worden bewaard of ingevroren. 

We raden aan om vooral simpele maaltijden te bereiden, met ingrediënten als rijst, aardappel, kip, gehakt en groenten zoals broccoli en sperziebonen. Producten die je beter kunt vermijden zijn aardappelen, noten, spinazie, mozzarella en tomaten. 

GeschiktMinder geschikt
RijstAardappels
PastaGebakken kip
QuinoaTomaat
GehaktSpinazie
Gerookte kipMozzarella
EiNoten
BroccoliZuivel
SoepRauwe paprika
Sperziebonen

Kant-en-klare meal preps van Fit Meals

Spreek het idee van een meal prep jou wel aan, maar weet je niet goed hoe te beginnen? En zie jij het al helemaal niet zitten om de keuken in te duiken om gezonde maaltijden te koken? Dan biedt Fit Meals uitkomst. Wij hebben het meal preppen namelijk al voor je gedaan. Vergeet boodschappen doen en zwoegen in de keuken, maar kies voor het gemak van onze kant-en-klare sportmaaltijden. 

Fit Meals is een uniek concept waarbij XXL Nutrition en Mama’s Maaltijden samenwerken om de allerlekkerste gezonde kant en klaar maaltijden te ontwikkelen voor sporters. Hierbij bepaalt XXL Nutrition alle voedingswaarde en duiken de Mama’s de keuken in om deze overheerlijke recepten te bereiden. Laag in calorieën, suikers en vetten, hoog in proteïne en goed op smaak – Fit Meals maaltijden zijn de perfecte oplossing voor iedereen die op zoek is naar een gemakkelijke, maar voedzame maaltijd!