Mesomorf lichaamstype: voeding en training bij een atletische lichaamsbouw

Inhoudsopgave

Het concept van lichaamstypes heeft een lange geschiedenis in de fitness- en sportwereld, waarbij het begrip ervan essentieel is voor het optimaliseren van training en voeding voor sportprestaties. Over het algemeen worden drie primaire lichaamstypes onderscheiden: ectomorf, mesomorf, en endomorf. Deze Fit Meals blog richt zich op het mesomorf lichaamstype, biedt inzichten in hoe je deze lichaamsbouw kan herkennen, en geeft advies over training en voeding specifiek afgestemd op de behoeften van mesomorfen!

Wat is het mesomorf lichaamstype?

Het mesomorf lichaamstype is één van de drie somatotypen geïntroduceerd in de jaren 1940 door psycholoog William Sheldon. Mesomorfen zijn de ‘gelukkigen’ met een atletische bouw, brede schouders, smalle taille, en een efficiënt metabolisme. Ze hebben veel snelle spiervezels en bouwen daarom snel spiermassa op en verbranden gemakkelijk vet. Voor mesomorfen is het belangrijk om hun trainingen afwisselend en uitdagend te houden, en een passend voedingspatroon te volgen om hun fysieke potentieel maximaal te benutten.

Hoe herken je een mesomorf lichaamsbouw?

Een mesomorf lichaamstype kan worden herkend aan verschillende fysieke kenmerken. Ten eerste hebben mesomorfen een brede en gespierde lichaambouw, met een opvallende spierdefinitie. Hun schouders zijn breed en vaak aanzienlijk breder dan hun heupen, wat resulteert in een V-vormige torso. 

De benen en armen van een mesomorf zijn van nature gespierd en zelfs met lichte training bouwen ze gemakkelijk spiermassa op. Deze natuurlijke aanleg voor atletisch vermogen maakt het voor mesomorfen makkelijker om uit te blinken in diverse sporten en fitnessactiviteiten.

 • Atletische lichaamsbouw
 • Smalle taille
 • Brede schouders
 • Sterke armen en benen
 • Laag in vetpercentage
 • Bouwen snel spiermassa op met krachttraining

Verschil tussen mesomorf vrouw en man?

Hoewel het mesomorfe lichaamstype bij zowel mannen als vrouwen voorkomt, zijn er subtiele verschillen in hoe deze eigenschappen zich laten zien. Het verschil tussen een mesomorf vrouw en mesomorf man zit in het hormonale verschil tussen beiden.

Mannen met een mesomorfe bouw neigen naar een meer uitgesproken spiermassa en een lager lichaamsvetpercentage, omdat zij meer testosteron hebben. Dit resulteert in een zeer atletische en gespierde fysiek, met een sterke, brede borst en schouders.

Vrouwen met een mesomorf lichaamstype hebben eveneens een sterke, atletische bouw, maar met een zachtere vorm. Dit komt doordat vrouwen van nature een hoger vetpercentage hebben dan mannen. Een mesomorf vrouw zal gemakkelijk extra spiermassa opbouwen op benen en billen.  

Makkelijk spiermassa opbouwen als mesomorf

Mesomorfen hebben het voordeel dat ze snel spieren kunnen opbouwen, veel sneller dan een ectomorf. Voor optimaal resultaat is het natuurlijk nog steeds belangrijk om een passend fitnessschema samen te stellen. Krachttraining moet de kern vormen van het trainingsprogramma, met een focus op compound oefeningen zoals squats, deadlifts, en bench presses om meerdere spiergroepen tegelijk te trainen.

Mesomorfen kunnen het beste kiezen voor gematigde cardio, zoals hardlopen, zwemmen of fietsen, om hun spiermassa te behouden terwijl ze nog steeds vet verbranden. Flexibiliteit en mobiliteit zijn ook belangrijk, met yoga of Pilates als goede opties om het risico op blessures te verminderen.

Mesomorf voedingsschema voor beste resultaten

Voeding speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van de atletische prestaties en de algemene gezondheid van mesomorfen. Vanwege hun efficiënte metabolisme en neiging tot spieropbouw, hebben mesomorfen een voedingsplan nodig dat rijk is aan eiwitten, gematigd in koolhydraten, en laag in vetten. 

Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel, dus het opnemen van voldoende magere eiwitbronnen zoals kip, vis, tofu en peulvruchten is wenselijk. Geef de voorkeur aan complexe koolhydraten, zoals uit volkorenproducten, havermout, groenten en fruit. 

Het is ook belangrijk voor mesomorfen om gehydrateerd te blijven en genoeg micronutriënten uit een gevarieerd dieet te halen. Dit ondersteunt niet alleen de fysieke prestaties, maar ook het algemene welzijn. Mesomorfen moeten oppassen dat ze niet te veel calorieën consumeren, aangezien hun lichaamstype meer geneigd is om spiermassa te behouden dan vet aan te zetten, maar een teveel aan calorieën kan nog steeds leiden tot ongewenste vetopslag.

Het voordeel van het mesomorf lichaamstype is dat zij wel een stuk sneller vet kunnen verliezen van endomorfen.

Ideale macro’s voor een mesomorph

Wil jij een mesomorf voedingsschema samenstellen? Dan is het belangrijk om je macro’s goed te berekenen. Begin met het berekenen van je dagelijkse caloriebehoefte en houd vervolgens de onderstaande richtlijnen aan:

 • 30% eiwit
 • 40% koolhydraten
 • 30% vet

Wil je liever een macro verdeling aanhouden op basis van grammen per kilogram lichaamsgewicht? Dan kun je deze richtlijnen aanhouden:

 • 1,8 – 2,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht
 • 1 gram vet per kilogram lichaamsgewicht
 • De overige benodigde calorieën haal je uit koolhydraten

Gezonde kant-en-klare sportmaaltijden van Fit Meals

Heb jij het mesomorf lichaamstype en wil je jouw behoeften en sportprestaties ondersteunen met de juiste voeding? Fit Meals helpt je graag met gezonde, evenwichtige maaltijden die passen bij de behoeften van jouw lichaamsbouw. Onze kant-en-klare sportmaaltijden bieden een gemakkelijke en effectieve manier om de juiste balans van macronutriënten te waarborgen, essentieel voor mesomorfen die hun spieropbouw willen maximaliseren en tegelijkertijd hun vetpercentage onder controle willen houden.

Het mesomorf lichaamstype, met zijn unieke aanleg voor spieropbouw en een efficiënt metabolisme, biedt veel voordelen bij het sporten. Door de kenmerken van dit lichaamstype te herkennen en te begrijpen, kunnen mesomorfen hun routine afstemmen op hun specifieke behoeften. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol en door de tips in dit artikel te volgen, kun jij het maximale uit de potentie van je lichaam en genetische aanleg halen. Gebruik onze gezonde fitnessmaaltijden om tijd te besparen op het preppen van je voeding.