Kom op, eet je groenten! Dit hebben we waarschijnlijk allemaal wel gehoord van onze ouders. We weten dat groente gezond is, maar waarom hebben dan toch zoveel mensen een aversie tegen groenten? Voor iedereen die bewust bezig is met voeding en het lastig vindt om genoeg groenten te eten, hebben we dit artikel geschreven. We leggen je uit waarom groenten zo belangrijk zijn, hoeveel je per dag nodig hebt én wat de gezondste groentesoorten zijn!
Wat is groente?
Wat zijn groenten nu eigenlijk? Groente is een verzamelnaam voor eetbare plantendelen, zoals bladeren, stengels, wortels, knollen, bloemen, vruchten en zaden. Groenten zijn rijk aan voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten. Daarnaast zijn groenten een bron van plantaardige eiwitten.
We onderscheiden verschillende soorten groenten:
- Bladgroenten (zoals andijvie, sla en spinazie)
- Wortel- en knolgewassen (zoals bospeen, knolselderij en pastinaak)
- Vruchtgroenten (zoals courgette, tomaten en aubergine)
- Koolsoorten (zoals bloemkool, boerenkool en broccoli)
- Uien (zoals prei, bosui en knoflook)
- Stengelgewassen (zoals bleekselderij, asperge en rabarber)
- Kiemgroenten (zoals alfalfa en taugé)
- Peulvruchten (zoals sperziebonen, doperwten en snijbonen)
Hoeveel groenten per dag heb je nodig?
Wat is nu eigenlijk het voedingsadvies voor groente? Hoeveel moet je per dag eten om je gezondheid te ondersteunen? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten voor volwassenen is minstens 250 gram. Dit komt neer op ongeveer twee opscheplepels bij de maaltijd en één portie als snack. Door voldoende groenten te eten, krijg je belangrijke voedingsstoffen binnen die je gezondheid ondersteunen en chronische ziekten helpen voorkomen.
Helaas eten we in Nederland gemiddeld genomen te weinig groenten. Uit onderzoek blijkt dat volwassenen gemiddeld 167 gram groenten per dag eten. Dat is dus aanzienlijk minder dan de aanbevolen 250 gram. Krijg jij genoeg groenten binnen?
Populairste groenten
Welke groente wordt het meest gegeten in Nederland? Dit is de top 10:
- Tomaat
- Komkommer
- Wortel
- Sla
- Gemengde voorgesneden groente
- Ui
- Broccoli
- Sperziebonen
- Paprika
- Bloemkool
Waarom is groente gezond?
Groente is gezond omdat er veel micronutriënten in zitten. Dit zijn vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Er lijkt ook een verband te zijn tussen het eten van genoeg groenten en het verkleinen van de kans op ziekten, waaronder hartziekten, darmkanker, longkanker en diabetes type 2. Uiteraard spelen er veel meer factoren mee bij het ontstaan van deze aandoeningen.
Wat zijn de gezondste groenten?
Om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, is het slim om te variëren met verschillende groentesoorten. Omdat iedere groente rijk is aan diverse soorten vitamines en mineralen, is het niet mogelijk om 1 soort groente als ‘gezondst’ te bestempelen. De onderstaande groenten zijn behoren wel tot de meest ‘rijke’ groenten:
- Spinazie: Rijk aan ijzer, calcium en antioxidanten.
- Broccoli: Bevat veel vitamine C, vitamine K en vezels.
- Wortelen: Hoog in bètacaroteen, wat goed is voor je ogen.
- Paprika: Een uitstekende bron van vitamine C.
- Boerenkool: Bevat vitamine A, vitamine C en calcium.
Welke vitamines in groente?
Vitamines zijn belangrijk voor verschillende fysiologische processen in het lichaam. Ze ondersteunen onder andere het immuunsysteem, de stofwisseling en de celgroei. Je lichaam maakt deze vitamines onvoldoende zelf aan en daarom is het belangrijk om genoeg groenten te eten. Groente bevat namelijk veel vitamines, waaronder vitamine A, vitamine B6, vitamine C en vitamine K.
Vitamine A
Vitamine A ondersteunt het gezichtsvermogen en het immuunsysteem. Het komt voor in twee vormen: retinol in dierlijke producten en bètacaroteen in plantaardige voedingsmiddelen. Vitamine A speelt een belangrijke rol in het behoud van een gezonde huid en slijmvliezen. Deze vitamine zit in voedingsmiddelen als wortel, spinazie en zoete aardappel.
Vitamine B6
Vitamine B6 is een wateroplosbare vitamine die een rol speelt bij de stofwisseling, de aanmaak van neurotransmitters en de werking van het immuunsysteem. Het zit in voedingsmiddelen zoals kip, vis, aardappelen, broccoli en kikkererwten. Deze vitamine ondersteunt ook de hersenfunctie en de vorming van rode bloedcellen.
Vitamine C
Vitamine C is een van de vitamines waarvan groenten en fruit de belangrijkste bronnen zijn. Het ondersteunt de groei, reparatie van weefsels en versterkt het immuunsysteem. Het zit in citrusvruchten, aardbeien, kiwi, paprika’s, broccoli en spruitjes. Vitamine C is ook een krachtige antioxidant die cellen beschermt tegen schade. (link invoegen naar artikel over vitamine C)
Welke groenten bevatten de meeste mineralen?
Naast vitamines leveren groenten ook veel mineralen. Mineralen zijn anorganische voedingsstoffen die je lichaam gebruikt voor verschillende functies. Denk aan het reguleren van de stofwisseling, het ondersteunen van een gezond zenuwstelsel en het opbouwen van botten. Belangrijke mineralen zijn onder andere foliumzuur, magnesium, kalium, calcium en zink.
Foliumzuur
Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9, is betrokken bij de celgroei en DNA-synthese. Het is vooral belangrijk tijdens zwangerschap voor de ontwikkeling van de foetus. Ook ondersteunt het de productie van rode bloedcellen. Verschillende voedingsmiddelen zijn rijk aan foliumzuur, maar groene bladgroenten zijn de belangrijkste bron.
Magnesium
Magnesium is een mineraal dat veel sporters wel kennen. Het speelt een rol in meer dan 300 enzymreacties, waaronder de eiwitsynthese en de normale werking van spieren. Het zit in voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, noten, zaden, volle granen, bonen en vis. Magnesium is ook belangrijk voor een gezonde botstructuur.
Kalium
Kalium is een mineraal dat helpt bij het reguleren van de vochtbalans, zenuwsignalen en spiercontracties. Het ondersteunt een gezonde bloeddruk en hartfunctie. Kalium komt voor in voedingsmiddelen zoals bananen, sinaasappels, aardappelen, spinazie, avocado’s en tomaten.
Calcium
Calcium is een mineraal dat bijdraagt aan sterke botten en tanden, spierfunctie, en zenuwoverdracht. Het zit voornamelijk in zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt, maar ook in groene bladgroenten, broccoli en boerenkool. Calcium speelt tevens een rol in de bloedstolling en hartfunctie.
Zink
Zink is een mineraal dat betrokken is bij de wondgenezing, DNA-synthese, hormoonproductie en een gezonde huid ondersteunt. Het zit voornamelijk in dierlijke producten, maar je kunt het ook halen uit groenten zoals bonen, spinazie, champignons en asperges.
Wat zijn de beste vitamines voor sporters?
Wanneer je veel sport en een actief leven leidt, heb je meer vitamines en mineralen nodig. Door dagelijks voldoende groenten te eten zorg je ervoor dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Op deze manier geef je jouw lichaam alles om beter te presteren tijdens het sporten. Een aantal vitaminen zijn extra belangrijk voor sporters. Bijvoorbeeld omdat ze het herstel ondersteunen of de spierfunctie ondersteunen.
- Vitamine D: Ondersteunt de spierfunctie en botgezondheid. Hoewel het vooral uit zonlicht komt, kunnen vette vis en paddenstoelen een bron zijn.
- Vitamine C: Helpt bij het herstel van weefsel en de opname van ijzer, cruciaal voor sporters met hoge trainingsbelasting.
- B-vitamines (B1, B2, B6 en B12): Essentieel voor energieproductie en spierherstel.
Kant-en-klare sportmaaltijden met groenten
Weinig tijd om gezond te koken en ben je bang dat je daarom te weinig groenten eet? De kant-en-klare sportmaaltijden van Fit Meals bevatten altijd een goede portie groente. Zo krijg je genoeg vitamines en mineralen binnen om je lichaam en gezondheid te ondersteunen. We hebben verschillende lekkere kant-en-klare maaltijden voor je in de aanbieding. In onze gezonde recepten gebruiken we diverse soorten groenten voor een heerlijke variatie in smaak en voedingsstoffen!