Zijn aardappels gezond en hoeveel koolhydraten in aardappels?

Inhoudsopgave

Ben jij bewust bezig met gezonde voeding? Dan is het belangrijk om gevarieerde maaltijden samen te stellen, die rijk zijn aan eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten. In de Nederlandse keuken gebruiken we vaak aardappelen. Stamppot of een AVG’tje staat in veel huishoudens op tafel. Maar zijn aardappels gezond? In dit artikel van Fitmeals leggen we je alles uit over aardappelen. Zo weet je straks o.a. hoeveel koolhydraten er in aardappels zitten en of zoete aardappels een gezondere keus zijn! 

Wat zijn aardappelen eigenlijk?

Aardappelen, ook wel bekend als ‘aardappels’ of ‘piepers’, behoren tot de knolgewassen en zijn een belangrijke bron van koolhydraten, voedingsvezels en verschillende vitaminen en mineralen. Ze zijn van nature vetvrij en bevatten weinig calorieën. 

In Nederland vind je verschillende soorten aardappelen in de supermarkt:

  • Kruimige aardappelen (zoals Frieslander, Milva en Victoria)
  • Zeer kruimige aardappelen (zoals Eigenheimer, Doré en Irene)
  • Vastkokende aardappelen (zoals Nicola, Inova en Ditta)
  • Vrij vastkokende aardappelen (zoals Bildtstar, Agria en Platina)

De vastkokende aardappels gebruik je om te bakken of koken, terwijl je de kruimige aardappels meestal gebruikt voor een stamppot of aardappelpuree.

Zijn aardappels gezond?

Je hoort wel eens verhalen dat aardappels ongezond zijn en je beter andere koolhydraatbronnen kan nemen. Maar is dit echt zo? Of zijn aardappels gezond? Ja, aardappels zijn een gezonde keuze, mits ze op de juiste manier worden bereid en gegeten. Ze bevatten essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, B-vitamines, kalium en vezels.

Het is echter belangrijk om aardappels op de juiste manier in je gerechten te verwerken en te eten. Bak jij ze in veel vet en eet je aardappeltjes met een flinke klodder mayonaise? Dan wordt je maaltijd direct een stuk minder gezond, omdat je er veel verzadigde vetten aan toevoegt. Ook krijg je op deze manier ineens veel meer calorieën binnen. 

Wist je dat je beter de schil om de aardappelen kunt laten zitten. In de schil zitten namelijk veel voedingsvezels. 

Hoeveel koolhydraten zitten er in aardappels?

Let jij op je eetpatroon en ben je bewust bezig met macro’s berekenen? Dan ben je vast benieuwd hoeveel koolhydraten er in aardappels zitten. Aardappels zijn een uitstekende bron van complexe koolhydraten. Gemiddeld bevat een grote aardappel ongeveer 20 gram koolhydraten. Deze koolhydraten worden langzaam verteerd, waardoor ze een goede bron van langdurige energie zijn.

De koolhydraten die je in aardappels vindt noemen we zetmeel. Dit wordt gemaakt in planten en daarin opgeslagen als reserve-energie. Zetmeel bestaat uit ketens van glucose en wordt dus in je lichaam opgenomen in de vorm van glucose. Je vindt zetmeel in aardappels, maar ook in andere producten zoals peulvruchten, maïs, brood en rijst. 

Voedingswaarden gekookte aardappelen

Volg jij een voedingsschema voor afvallen of spieropbouw? Dan kijk je waarschijnlijk kritisch naar de voedingswaarden van producten. Hieronder zie je de totale voedingswaarden van aardappels (ongekookt en per 100 gram).

  • Energie = 88 kcal
  • Eiwit = 2 gram
  • Koolhydraten = 19 gram
  • Suikers = 1 gram
  • Vet = 0 gram

Zijn zoete aardappels gezonder dan normale aardappels?

De zoete aardappel (bataat) is de laatste jaren in opmars in Nederland. Veelal wordt gedacht dat zoete aardappelen gezonder zijn dan normale aardappelen. Maar hoe zit dit precies?

Zowel gewone als zoete aardappels hebben hun eigen voordelen. Zoete aardappels bevatten meer vitamine A en hebben een lagere glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel minder snel doen stijgen dan gewone aardappels. Beide varianten kunnen een gezonde keuze zijn, afhankelijk van je individuele voedingsbehoeften.

De voedingswaarden van zoete aardappels en reguliere aardappels zijn behoorlijk gelijkwaardig. Het verschil in de voedingswaarden zien we vooral bij de suikers. Zoete aardappel bevat meer suiker, terwijl de normale aardappel meer zetmeel bevat. Ons advies; lekker variëren met zoete aardappel en normale aardappel in je eetpatroon.

Zoete aardappelNormale aardappel
Energie9488 kcal
Eiwit1,1 gram2 gram
Koolhydraten21 gram19 gram
Suikers11 gram1 gram
Vet0,3 gram0 gram

Zijn gebakken aardappels gezonder dan gekookte?

Hoe bereid jij je aardappels het liefst? De een kookt ze, terwijl de ander ze liever bakt in de pan. Maar wat is nu een gezondere keuze? Over het algemeen zijn gekookte aardappels een gezondere keuze dan gebakken aardappels. Bij het bakken kunnen extra vetten worden toegevoegd, wat het caloriegehalte verhoogt. Als je kiest voor bakken, probeer dan te grillen of te roosteren met minimale olie om de gezondheidsvoordelen te behouden.

Hoeveel gram aardappels per persoon?

Aardappels passen dus prima in een gezond eetpatroon, zowel de normale als de zoete aardappelen. Maar hoeveel gram aardappels mag je dan per persoon eten? De aanbevolen portiegrootte verschilt per persoon en hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en individuele voedingsbehoeften. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 150-250 gram gekookte aardappels per persoon per maaltijd te nemen. Dit komt neer op 3-4 middelgrote aardappels.

Uiteraard is het afhankelijk van jouw totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Het kan dus goed zijn dat jij meer of juist minder aardappels kunt eten bij je maaltijd. 

Fitmeals met gezonde koolhydraten

Zoals je weet is het gezond om complexe koolhydraten in je eetpatroon te verwerken in plaats van snelle suikers. Naast aardappels kun je kiezen voor andere gezonde koolhydraatbronnen, zoals rijst, brood en pasta.

Aardappels zijn gezond en passen goed in een gezond eetpatroon. Zorg er echter altijd voor dat de hoeveelheid aardappelen past bij de behoeften van jouw lichaam en doelen. Let er bij het bereiden op dat je ze niet in te veel vet bakt en eet ze zonder veel saus en zout. Geen tijd of zin om te koken? Bij Fit Meals kun je eenvoudig kant-en-klare sportmaaltijden bestellen, die je alleen nog maar even op hoeft te warmen. In ons assortiment hebben we ook lekkere meals met (zoete) aardappel. Bekijk hier onze Veggie Chicken Sweet Potatoes en de White Fish Mash Potatoes