Brabantse worstenbroodjes: wat zit erin en zijn ze gezond?

Inhoudsopgave

In het zuiden van ons land kunnen ze eigenlijk niet zonder; heerlijke ambachtelijke worstenbroodjes. Er zijn verschillende recepten voor Brabantse worstenbroodjes te vinden, allemaal uniek maar toch ook hetzelfde. Een omhulsel van wit brood en een vulling van rundvlees, gehakt of kip. Maar zijn deze worstenbroodjes gezond? En welke ingrediënten worden er eigenlijk gebruikt bij de bereiding? In dit artikel van Fit Meals leren we je alles wat je moet weten over deze heerlijke snack! 

Komen worstenbroodjes echt uit Brabant?

De naam Brabantse worstenbroodjes is inmiddels zo ingeburgerd in Nederland, dat iedereen er automatisch vanuit gaat dat deze lekkernij uit Brabant komt. Maar is dit zo? Ja, worstenbroodjes zijn inderdaad verbonden met de Brabantse eetcultuur. De eerste broodjes werden namelijk gemaakt in Noord-Brabant. 

Het worstenbroodje werd traditioneel gegeten tijdens feestdagen en bijzondere gelegenheden, maar tegenwoordig kun je ze het hele jaar door vinden bij bakkerijen en supermarkten.

Wat zit er in een worstenbroodje?

Een worstenbroodje is een hartige snack, gemaakt van worst omhuld door zacht brooddeeg. Over het algemeen wordt er witbrood gebruikt voor het omhulsel. Voor de vulling kan gekozen worden voor gehakt, rund of kip. In de meeste ambachtelijke en (geheime) familierecepten wordt gekozen voor gekruid varkensgehakt. 

  • Brooddeeg (meestal gemaakt van tarwebloem, gist, water, suiker, zout en boter).
  • Vulling (mengsel van varkensgehakt, paneermeel, ui, ei, peper en zout). 
  • Kruiden (soms worden extra kruiden zoals knoflook of nootmuskaat toegevoegd).

Voedingswaarden en calorieën worstenbroodje

Omdat het recept per bakkerij en recept kan verschillen, zijn er geen standaard voedingswaarden te geven. Daarom delen we hieronder de gemiddelde voedingswaarden van een ambachtelijk Brabants worstenbroodje (per 100 gram):

Calorieën300 – 350 kcal
Eiwitten10 – 15 gram
Koolhydraten30 – 35 gram
Suikers2 – 4 gram
Vetten15 – 20 gram
Verzadigd vet5 – 7 gram
Zout1 – 1,5 gram

Is een Brabants worstenbroodje gezond?

Hoewel een worstenbroodje een lekkere hartige snack is, is het geen tussendoortje wat perfect past in een gezond voedingsschema. Omdat de traditionele worstenbroodjes veel vet bevatten, zijn ze rijk aan calorieën. Ook wordt er wit brooddeeg gebruikt, wat een minder ‘gezonde keuze’ is dan volkoren brood. 

Door de hoge hoeveelheid calorieën, verzadigd vet en zout, is een worstenbroodje geen snack die we je aanraden om dagelijks te nemen. Natuurlijk kan het geen kwaad om zo af en toe te genieten van deze lekkernij. Zolang je er maar rekening mee houdt in jouw voedingsschema. 

Tip: lees hier hoe je jouw dagelijkse macro verdeling kunt berekenen.

Bestaan er ook gezonde worstenbroodjes?

Het traditionele Brabantse worstenbroodje recept is, zoals je hierboven hebt gelezen, niet de meest verantwoorde snack. Gelukkig kun je een worstenbroodje gezonder maken met een paar kleine aanpassingen. 

Als eerst kun je het varkensgehakt vervangen door mager rundergehakt of kipgehakt. Dit bevat minder verzadigde vetten en meestal meer eiwitten. Voor veganisten is het een optie om te kiezen voor een plantaardige vleesvervanger. 

Daarnaast kun je het witbrood vervangen door volkoren deeg. Dit levert meer voedingsvezels en complexe koolhydraten in plaats van suikers. Ook kun je wat minder zout toevoegen bij het kruiden van het worstenbroodje.

Hoe kun je ze het best opwarmen?

Een Brabants worstenbroodje is natuurlijk het lekkerst wanneer deze warm is. Vers uit de bakkerij zijn deze broodjes het meest smaakvol. Je kunt ze echter ook thuis opwarmen in de magnetron, oven of airfryer. Maar wat is de beste keus? 

Voor het behouden van de smaak en textuur kun je het best kiezen voor het opwarmen van een worstenbroodje in de oven of airfryer. Hier wordt namelijk hete lucht gebruikt tijdens het verwarmen. Opwarmen in de magnetron is het snelst, maar het worstenbroodje verliest wel textuur en wordt minder knapperig.

Zo warm je worstenbroodjes het best op:

  • Oven: verwarm de oven op 180 graden en leg het worstenbroodje op een bakplaat en laat deze 10 tot 15 minuten afbakken.
  • Airfryer: verwarm de airfryer tot 160 graden en bak het broodje zo’n 5 tot 7 minuten.
  • Magnetron: leg het worstenbroodje op een bord en verwarm deze ongeveer 2 minuten middelhoge stand. 

De lekkerste Fit Meals worstenbroodjes met kip of rund

Houd jij van Brabantse worstenbroodjes, maar passen deze niet in jouw dieet? Dan hebben we bij Fit Meals de perfecte oplossing voor je. Wij hebben namelijk de lekkerste worstenbroodjes gemaakt, die ook nog eens een stuk gezonder zijn. Onze worstenbroodjes zijn eiwitrijker en bevatten minder vet (en dus minder calorieën). Je hebt de keus uit rundworstenbroodjes en kipworstenbroodjes. 

Het worstenbrood rund van FitMeals is een heerlijke en gezonde snack of maaltijd die vol zit met hoogwaardige eiwitten. Met maar liefst 19 gram eiwit per snack is het worstenbroodje een perfecte optie voor iedereen die op zoek is naar een voedzame en smakelijke snack.

Het FitMeals worstenbroodje kip is een heerlijke snack of maaltijd die perfect past binnen een gezonde levensstijl. Het worstenbroodje is gemaakt van hoogwaardige kippenvulling en andere ingrediënten, waardoor het niet alleen eiwitrijk is, maar ook boordevol smaak zit. Het bevat maar liefst 20,9 gram eiwitten per portie.