Diepvries maaltijden: het gemak van kant-en-klare maaltijden in je vriezer

Inhoudsopgave

We zijn (of maken) ons steeds drukker. Fulltime baan, 5 keer per week naar de sportschool, kinderen opvoeden en ons sociale leven bijhouden. Niet gek dat veel mensen het lastig vinden om gezond te koken. De keuze voor een snelle en ongezonde hap wordt hierdoor snel gemaakt. Gelukkig kun je gezonde maaltijden invriezen en deze diepvries maaltijden eenvoudig opwarmen in de magnetron. 

Diepvriesmaaltijden zijn een populaire keuze geworden voor Nederlanders die gezond willen eten zonder veel tijd te besteden aan koken. Deze maaltijden bieden gemak, versheid en gezonde ingrediënten. In dit artikel vertellen we je meer over het ontstaan van diepvries maaltijden en de opties die je hebt qua aanbod!

Hoe zijn diepvries maaltijden ontstaan?

Sinds wanneer maken we gebruik van diepvriesmaaltijden? Dit fenomeen is eigenlijk gelijktijdig ontstaan met de uitvinding van de eerste vriezers. Diepvriesmaaltijden ontstonden in de vroege 20e eeuw, toen Clarence Birdseye een techniek ontwikkelde om voedsel snel in te vriezen. Hij ontdekte dat snelle bevriezing kleine ijskristallen creëerde, waardoor de textuur en smaak van voedsel beter behouden bleven. 

In de jaren ’30 kwamen de eerste commerciële diepvriesproducten op de markt. Mensen begonnen toen restjes van hun maaltijden in de vriezer te bewaren, zodat ze de volgende dag minder lang in de keuken hoefden te staan. De laatste jaren zijn er steeds meer gezonde kant-en-klare diepvries maaltijden in de winkels te vinden. Ook doen sporters aan meal preppen om zelf gezonde maaltijden te maken die ze bewaren in de vrieskast. 

Hoe worden diepvriesmaaltijden gemaakt?

Hoewel het aanbod kant en klaar diepvriesmaaltijden enorm groot is, is het bereidingsproces vaak hetzelfde. Het begint met het selecteren van de ingrediënten die je wil gebruiken voor het gerecht. Deze ingrediënten worden vervolgens bereid, gekookt en direct daarna snel ingevroren om de versheid en voedingswaarde te behouden.

Snel invriezen voorkomt de vorming van grote ijskristallen die de cellen van het voedsel kunnen beschadigen. Hierdoor behouden de diepvries maaltijden een betere smaak en textuur wanneer de maaltijd wordt ontdooid.

Is het invriezen van maaltijden ongezond?

Vaak wordt gedacht dat je alles vers moet eten omdat dit gezonder is. Door je eten in te vriezen zou je voedingsstoffen verliezen en wordt je gezonde maaltijd ineens een stuk ongezonder. Maar hoe zit dit precies?

Het direct invriezen van maaltijden is juist heel gezond. Het helpt namelijk om voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, langer te behouden. Langer dan wanneer je een maaltijd in de koelkast zou bewaren. Door voedsel snel in te vriezen, blijven vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen grotendeels intact. Door je eten in de vriezer te bewaren gaan er veel minder vitamines verloren. Mineralen zijn nog stabieler en blijven bijna allemaal behouden. 

Hoe lang kun je diepvriesmaaltijden bewaren?

Wil je een voorraad diepvries maaltijden bewaren, zodat je op drukke dagen een gezonde maaltijd tot je beschikking hebt? Houd dan rekening met hoe lang je deze maaltijden kunt bewaren. Over het algemeen kun je de volgende stelregel volgen:

  • Groenten en fruit behouden hun kwaliteit 8 – 12 maanden in de vriezer.
  • Gevogelte is 3 maanden houdbaar in de vriezer.
  • Vlees en vis behouden hun kwaliteit 2 – 9 maanden in de vriezer. 

Dit laatste is afhankelijk van het type vlees. Zo is varkensvlees 2 maanden te bewaren, lamsvlees 3 maanden en rundvlees 9 maanden. 

Voor het optimaal bewaren van jouw gezonde diepvries maaltijden zet je de temperatuur van de vrieskast op -18 graden Celsius.

Diepvries maaltijden bereiden

De beste manier om diepvriesmaaltijden te bereiden is door de instructies op de verpakking te volgen. Meestal kun je kiezen tussen bereiding in de oven, magnetron of in de pan op het fornuis. Voor een betere smaak en textuur is het vaak aan te raden om de oven te gebruiken. Ontdooien in de koelkast vóór bereiding kan ook helpen om de maaltijd gelijkmatiger op te warmen en de smaak te verbeteren.

De snelste manier om een kant-en-klare diepvries maaltijd op te warmen is door het bakje in de magnetron te plaatsen. Prik enkele gaatjes in de folie en warm de maaltijd op door de tijdsindicatie en aantal Watt in te stellen zoals op het etiket staat.

Is bereiding in de magnetron schadelijk?

Er zijn nogal eens zorgen over het bereiden van voedsel in de magnetron. De straling van de magnetron zou schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit klopt echter niet. Het bereiden van eten in de magnetron is niet schadelijk. In feite is het een snelle en efficiënte manier om voedsel te verwarmen zonder groot verlies van voedingsstoffen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat, om zo veel mogelijk vitamines te bewaren, je het eten het best zo snel mogelijk kan opwarmen. Sommige vitamines blijven in de magnetron zelfs beter bewaard dan wanneer je de pan of een oven gebruikt.  

Het is wel belangrijk om het voedsel gelijkmatig te verhitten en regelmatig te roeren. Gebruik alleen magnetronbestendige containers om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens het opwarmen.

Kant-en-klare diepvries maaltijden bestellen bij Fit Meals

Je kunt zelf gezonde maaltijden bereiden en in de vriezer bewaren, zoals veel sporters tijdens een meal prep doen. Heb jij echter geen zin om zelf te koken en kies je liever voor gemak? Dan zijn de kant-en-klare diepvries maaltijden van Fit Meals ideaal. Wij hebben de boodschappen en het koken alvast voor je gedaan. Het enige wat jij nog hoeft te doen is de maaltijden opwarmen in de magnetron. 

Omdat we verse ingrediënten gebruiken en onze maaltijden kort na bereiding invriezen, blijven alle gezonde voedingsstoffen bewaard. Gebruik onze diepvries maaltijden voor afvallen, droogtrainen of spiermassa om jouw gezondheid en doelen te ondersteunen. Bekijk hier al onze maaltijden en hier ons handige Fit Meals abonnement.