Gezonde pizza: deze toppings en bodems zijn de beste keus?

Inhoudsopgave

Pizza, wie houdt er niet van? Pizza’s komen in zoveel vormen en smaken dat het bijna onmogelijk is om iemand te vinden die niet af en toe geniet van een heerlijk stuk. Maar hoe past pizza in een gezonde levensstijl, vooral als je bewust bezig bent met gezonde voeding en sport? In dit artikel van Fit Meals zoomen we in op de gezondste keuzes als het gaat om pizza eten. Jij weet straks precies welke toppings en pizzabodems de beste keus zijn!

Is pizza ongezond?

De vraag of pizza gezond of ongezond is, hangt sterk af van verschillende factoren zoals de ingrediënten, de manier van bereiden en natuurlijk hoeveel je ervan eet. Traditionele pizza’s met een dikke bodem, veel kaas en vette vleeswaren zijn meestal een ongezonde keus. Ze bevatten veel verzadigde vetten, zout én veel calorieën. Eet je zo’n hele pizza op, dan krijg je veel calorieën binnen en ga je al snel over je dagelijkse behoefte heen. 

Je kunt echter voor een ‘gezonde pizza’ kiezen door rekening te houden met welke bodem en ingrediënten je op je pizza neemt. Pizza’s zijn gezonder wanneer je een dunnere bodem neemt of kiest voor een groentebodem, zoals een bloemkoolpizza. Kies daarnaast voor veel groenten en magere vleeswaren. En ga voor minder kaas of 30+ kaas om de hoeveelheid vetten te verlagen. 

Voedingswaarde pizza

Benieuwd naar de macro’s van je favoriete pizza? De voedingswaarden van pizza kunnen sterk variëren afhankelijk van de ingrediënten en de grootte van de portie. Logischerwijs bevatten pizza’s met (mager) vlees en kaas meer eiwit en vet dan pizza’s waar alleen groentes op zitten. 

Hier zijn enkele populaire soorten pizza’s:

  • Margherita: Eenvoudig met tomatensaus, mozzarella en basilicum, een gemiddelde pizzapunt bevat ongeveer 250 calorieën, 10 gram vet, 30 gram koolhydraten en 12 gram eiwit.
  • Pepperoni: Populair maar rijk aan vet en calorieën, met ongeveer 320 calorieën per slice, 15 gram vet, 34 gram koolhydraten en 13 gram eiwit.
  • Veggie: Belegd met diverse groenten; deze pizza soort biedt meestal minder calorieën en meer vezels. Rond de 200 calorieën per punt met 6 gram vet, 28 gram koolhydraten en 8 gram eiwit.

Wil je precies weten hoeveel calorieën jouw pizza bevat? Op de website van ketens als Domino’s en New York Pizza vind je overzichten met alle voedingswaarden per pizza. Koop je een pizza in de supermarkt om thuis op te warmen? Controleer dan het etiket op de achterkant van de kartonnen verpakking. 

Bestaan er gezonde pizza’s?

Op zoek naar een gezonde pizza, waar je van kunt genieten tijdens het droogtrainen? Gelukkig bestaan gezonde pizza’s zeker! Je kunt kiezen voor pizza’s met een bodem van volkorenmeel die meer vezels bevatten, of zelfs een bodem gemaakt van bloemkool voor een lagere koolhydraatinname. Beleggen met veel verse groenten, magere kazen zoals mozzarella, en magere vleessoorten zoals kip of kalkoen kan ook helpen de gezonde voedingsstoffen te verhogen terwijl je de hoeveelheid vet vermindert. Veel pizzeria’s bieden tegenwoordig ook de optie om je eigen pizza samen te stellen, wat een uitstekende manier is om controle te houden over wat je eet.

Pizza toppings: dit zijn de gezondste keuzes

Zoals we je eerder in dit artikel hebben uitgelegd, hebben de toppings die je kiest een grote invloed op hoe gezond pizza is. Wij helpen je graag bij het vinden van gezonde pizza’s, daarom geven we je advies op de toppingkeuze. Ten eerste raden we aan om veel groenten te nemen en dit aan te vullen met magere kaas en magere vleeswaren. Dit is een stuk gezonder dan pizza met vette toppings en heel veel kaas. Je blijft zo ook makkelijker onder je dagelijkse caloriebehoefte. 

Maar wat zijn dan gezonde keuzes? Gezonde toppings voor je pizza zijn onder andere:

  • Groenten: Tomaten, spinazie, paprika’s, champignons en uien bieden vitaminen, mineralen en vezels.
  • Eiwitten: Kies voor magere eiwitbronnen zoals gegrilde kip, kalkoen, tonijn of zelfs tofu (voor een plantaardige pizza).
  • Kaas: Beperk de hoeveelheid kaas of kies voor magere varianten zoals ricotta of verse mozzarella.

Pizza bodem: wat is de meest gezonde pizzabodem?

Niet alleen de toppings hebben invloed op de voedingswaarden van pizza’s. Ook de pizzabodem speelt hierin een belangrijke rol. Vroeger had je weinig keus en werden alle pizza’s eigenlijk gemaakt van wit meel. Hier zitten meer suikers in en weinig vitamines en voedingsvezels. Een volkoren pizzabodem is al een stap vooruit qua gezondheid. Volkoren meel bevat namelijk meer vitamines, mineralen en vezels. 

Wil jij van je ongezonde pizza een gezonde pizza maken? Dan kun je kiezen voor een groentebodem, bijvoorbeeld op basis van bloemkool. Zo’n bloemkoolbodem pizza is lager in koolhydraten en bevat meer vitamines. Wellicht ken je de Magioni pizza’s wel. Deze zijn verkrijgbaar in bloemkoolbodem, courgettebodem en zelfs paprikabodem. Deze low carb bodems maken jouw pizza een gezondere keus.

  • Traditioneel wit meel: Hoog in eenvoudige koolhydraten.
  • Volkoren: Een betere optie door de hoge hoeveelheid vitamines en vezels.
  • Glutenvrij: Belangrijk voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie, hoewel deze niet per se minder calorieën bevatten.
  • Groentebodems: Zoals bloemkool of courgette, bevatten minder koolhydraten en zijn rijk aan voedingsstoffen.

Eiwitrijke pizza’s voor sporters

Wanneer je fanatiek sport, heeft je lichaam meer eiwitten nodig om goed te herstellen. Door de juiste toppings te kiezen kun je een gezonde pizza met veel eiwit samenstellen. Beleg je pizza met kip, rundvlees of vis om een eiwitrijke pizza te maken. Op deze manier geef jij je lichaam de eiwitten die het nodig heeft om je spieren te herstellen na een zware training.

Bij Fit Meals hebben we heerlijke gezonde pizza’s voor je gemaakt. Geen ongezonde supermarktpizza meer, maar eiwitrijke kant-en-klare pizza’s met de beste voedingswaarden. Wie zegt dat pizza alleen voor cheat day is? Vol trots presenteert Fit Meals een selectie aan heerlijke, eiwitrijke pizza’s die je zonder schuldgevoel kunt eten! Een gebalanceerde maaltijd die perfect past binnen ieders dieet.